Apotheken Haaksbergen

Wat doen wij

Medicatiebewaking

Wanneer u het recept bij de balie afgeeft, kijkt de apotheker of een assistent nauwkeurig of het duidelijk en volledig is. Waar letten we nog meer op? In de computer van de apotheek wordt gekeken of u deze medicijnen al eerder heeft gebruikt. Bovendien wordt nagegaan of de voorgeschreven hoeveelheid die u per dag moet gebruiken, in orde is. Ook wordt gekeken of het voorgeschreven middel problemen kan opleveren als u het gebruikt in combinatie met andere geneesmiddelen. Het kan voorkomen dat een geneesmiddel minder of niet geschikt is voor bepaalde mensen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn bij zwangerschap of borstvoeding, of bij mensen die behandeld worden met geneesmiddelen tegen hoge bloeddruk. Zo nodig neemt de apotheek -in overleg met u- contact op met de arts die het geneesmiddel heeft voorgeschreven.

Dispenseren

Na de controle van het recept begint het klaarmaken van het geneesmiddel. We noemen dit dispenseren. De verpakkingen worden voorzien van een etiketten en de medicatiebewaking wordt nogmaals door een 2e assistente gecontroleerd. Aan het eind van de dag controleert de apotheker alle recepten nogmaals. Men werkt dus heel secuur in de apotheek. En dat moet natuurlijk ook, want er zijn medicijnen waarbij zelfs een klein foutje schadelijk kan zijn voor uw gezondheid.

Medicatie op maat

Nederlanders worden steeds ouder en gebruiken steeds vaker meerdere geneesmiddelen tegelijk.  We noemen dit polyfarmacie. Helaas raken oudere mensen soms het overzicht kwijt over het juiste gebruik van al deze medicatie. In dat geval kan de apotheek een helpende hand bieden door de medicatie wekelijks uit te zetten in een weekdoseersysteem.  In een mondeling gesprek laten we u graag zien of dit systeem u de mogelijkheid biedt om uw medicatie langer zelfstandig te kunnen beheren.

Herhaalservice

In de apotheek wordt een herhaalservice aangeboden, waarbij de medicatie vanuit de apotheek wordt aangevraagd bij de huisarts en op tijd wordt klaargemaakt. U krijgt dan een berichtje van ons thuisgestuurd waarin wij aangeven dat de nieuwe medicatie weer voor u klaarstaat, en u hoeft daar zelf dus verder niet meer achteraan. In overleg met de voorschrijver en uzelf kan de medicatie gesynchroniseerd worden, zodat u niet onnodig vaak naar de apotheek hoeft te komen.

Farmacotherapeutich Overleg FTO

Samen met de Haaksbergse huisartsen overleggen we 8 tot 10 maal per jaar een avond over geneesmiddelen. Dit heet FarmacoTherapieOverleg. Tijdens dit overleg wordt elke keer een specifieke ziekte besproken. Omdat de inzichten over de juiste behandeling van een ziekte kunnen veranderen en er natuurlijk jaarlijks weer nieuwe geneesmiddelen bijkomen wordt iedereen tijdens een FTO weer helemaal bijgeschoold. Daarnaast worden natuurlijk ook algemene aspecten van het geneesmiddelgebruik besproken zoals het optreden van bijwerkingen, allergieen en beïnvloeding van de rijvaardigheid. Door het FTO hebben de Haaksbergse artsen en apothekers inzicht in elkaars kennis en kunde en weten elkaar daardoor , indien nodig, dagelijks makkelijker te bereiken als overleg over een recept gewenst is.

Medicijnpaspoort

Wij kunnen voor u een medicijnpaspoort maken, waarop alle medicijnen staan die u door onze apotheek verstrekt krijgt. Dit document kunt u gebruiken als u naar uw specialist gaat, maar ook als u bijvoorbeeld op vakantie gaat.

Specialismen

In de apotheek zijn medewerkers aanwezig die gespecialiseerd zijn in diverse gebieden, zoals diabetes, afhankelijk van uw zorgverzekering kunt u terecht bij een van onze incontinentie assistentes en er zijn een aantal assistentes die deskundig zijn in hypo-allergene cosmetica ( bv Vichy, La Roche Posay, Eucerin ). Zij zijn u graag  van dienst en kunnen u adviezen geven  of in een persoonlijke gesprek uw vragen beantwoorden. In de apotheek kunt u terecht voor meer informatie.

Eigen bereidingen

Apothekers en -assistenten hebben in hun opleiding geleerd hoe ze zelf geneesmiddelen moeten bereiden. Dat komt nog alle dagen goed van pas, ook al worden de meeste medicijnen tegenwoordig door de industrie geleverd. Uw dokter kan immers de apotheek ook vragen speciaal voor u een geneesmiddel te maken. Het gaat dan vaak om een bijzondere samenstelling van een zalf of een geneesmiddel dat niet standaard te leveren is. Heeft bijvoorbeeld een kind problemen met het slikken van tabletten of capsules, dan kan de apotheek het geneesmiddel in de vorm van een drankje of zetpil maken. De bereiding zelf besteden wij uit aan gespecialiseerde bereidingsapotheken die voldoen aan de strenge regels welke aan bereidingsapotheken worden gesteld.
Een andere belangrijke bereiding die we wel regelmatig zelf maken is een steriele  cassette met pijnstillers of rustgevende geneesmiddelen voor patiënten in een (pre)terminale situatie.

Bezorgen

Uw medicijnen bezorgen wij graag gratis bij u thuis  binnen ons verzorgingsgebied, op de volgende tijden: maandag t/m vrijdag van 13.30 t/m 17.30 uur en in overleg op andere uren. Voor meer informatie over onze bezorgservice dient u contact met ons op te nemen.

Servilocker

De ServiLocker® is een medicatie uitgifte automaat waarmee uw geneesmiddelen veilig en eenvoudig door uzelf kunnen worden afgehaald zonder tussenkomst van één van onze medewerkers.
Zodra uw (herhaal)recept voor u klaar staat in de ServiLocker®, ontvangt u een elektronisch afhaalbericht (SMS en/of e-mail) van ons met daarin een afhaalcode.
Vanaf dat moment ligt uw recept voor u klaar om afgehaald te worden. Met deze afhaalcode kunt u uw geneesmiddelen zelf afhalen uit de ServiLocker®, op een moment dat het u het beste uitkomt en zonder dat u in de rij hoeft te staan.
Gebruikmaken van de ServiLocker® heeft voordelen voor u, maar ook voor anderen die belang hebben bij goede dienstverlening aan de balie in de apotheek.
Door (herhaal)recepten via de ServiLocker® uit te geven ontstaat er meer rust en aandacht voor eerste uitgiften en andere dienstverlening aan de balie. Een kwaliteitsverbetering voor iedereen.
Grote verpakkingen, zoals medische hulpmiddelen en gekoelde producten, kunnen niet via de ServiLocker® worden afgehaald. Informeer bij één van onze medewerkers naar de mogelijkheden.

Hoe werkt de ServiLocker ®?

STAP 1 Toezending afhaalcode
Zodra wij uw recept hebben verwerkt, plaatsen wij de geneesmiddelen in de ServiLocker®.
U ontvangt vervolgens een elektronisch afhaalbericht (SMS en/of e-mail) van ons met een afhaalcode. Met deze afhaalcode en uw geboortedatum kunt u uw geneesmiddelen afhalen.
STAP 2 Aanmelden
De ServiLocker® toont het welkomstscherm. Druk op de knop ‘O OK’ rechtsonder om te starten.
STAP 3 Invoeren afhaalcode
Voer uw afhaalcode in. Deze heeft u via SMS en/of e-mail ontvangen. Druk op de knop ‘O OK’ om de code te bevestigen.
STAP 4 Invoeren geboortedatum
Voer de dag en de maand in van uw geboortedatum. Druk op de knop ‘O OK’ om dit te bevestigen.
STAP 5 Starten van de uitgifte
U krijgt een melding met het aantal vakken waarin een zakje voor u klaarligt. Druk op de knop ‘O OK’ om de uitgifte per vak te starten.
STAP 6 Bevestigen product verwijderd
Wanneer u het zakje verwijderd heeft uit het vak drukt u op de knop ‘O OK’ om het deurtje te sluiten. (Wanneer er nog meer producten zijn om uit te geven wordt het volgende vak geopend.)
STAP 7 Einde uitgifte
Wanneer alle producten zijn uitgegeven wordt u automatisch afgemeld.


Voorlopig kunt u van de Servilocker slechts binnen de openingstijden van de apotheek gebruik maken maar op termijn wordt de Servilocker in de gevel ingebouwd en u kunt uw medicatie ook buiten openingstijden ophalen.

Medicatie op laten halen door anderen

Komt u niet zelf naar de apotheek, maar haalt iemand anders voor u de medicijnen op, dan geeft de apotheek bij het medicijn een standaardinformatiefolder mee. U ontvangt dan geen informatie die is aangepast aan uw specifieke vragen en wensen. Uiteraard kunt u altijd telefonisch overleggen, of alsnog zelf naar de apotheek komen.

Medicatie op laten halen door kinderen

Medicijnen worden in principe niet meegegeven aan kinderen onder de 12 jaar. Afhankelijk van het soort medicijn, kan de apotheker ook bepalen dat bepaalde medicijnen aan kinderen boven die leeftijd worden meegegeven. Deze medicijnen moeten door uzelf of een andere volwassenen worden opgehaald, of worden bij u bezorgd. De reden hiervoor is dat het de verantwoordelijkheid van de apotheker is om te zorgen dat medicijnen veilig de apotheek verlaten.

Zelfzorg

Als u een oplossing zoekt voor een eenvoudig kwaaltje -u heeft ergens last van, maar u vindt een bezoek aan de huisarts niet echt nodig- dan kunt u prima in de apotheek terecht. Binnenlopen kan zonder afspraak en deskundig personeel staat graag voor u klaar. U kunt bij de apotheek niet alleen voor goede raad terecht, maar ook geneesmiddelen voor zelfzorg, thermometers en andere artikelen die met ziekte en gezondheid te maken hebben. De medewerkers in de apotheek adviseren u graag bij uw keus. Soms geven zij u de raad eerst uw arts te raadplegen. Het kan ook voorkomen dat zij u aanraden niets te gebruiken. 
 

Persoonlijk advies

Wilt u een persoonlijk gesprek met de apotheker? Vraag erom aan de balie of maak een telefonische afspraak. Wij hebben een aparte spreekruimte in de apotheek. In principe is er tijdens openingstijden altijd een apotheker aanwezig of bereikbaar.

Inloopspreekuur

Ook op ons inloopspreekuur kunt u vrijblijvend voor vragen en advies bij de apotheker terecht, u kunt zich hiervoor op dinsdag tot er met vrijdag tussen 09.00 uur en 11.00 uur aan de balie melden.