Apotheken Haaksbergen
Als u (of uw kind) medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen, kunt u deze geneesmiddelen niet zomaar meenemen naar het buitenland. In veel landen is het bezit en gebruik van opiaten streng verboden en staan er strenge straffen op het overtreden daarvan. Daarom heeft u voor geneesmiddelen die onder de Opiumwet vallen een speciale verklaring nodig. Medicijnen die onder de Opiumwet vallen zijn:
  • sterke pijnstillers zoals bijv. Morfine, Oxycodon, Oxycontin
  • ADHD-medicatie zoals Ritalin of Concerta
  • medicinale cannabis
  • slaap- en kalmeringsmiddelen zoals bijv. Diazepam, Oxazepam, Temazepam

Opiumwetmiddelen en verplichtingen

Op lijst I van de Opiumwet staan de harddrugs; middelen die volgens de overheid een onaanvaardbaar groot risico met zich meebrengen. Bijvoorbeeld heroïne, cocaïne, amfetamine, LSD en XTC, zware pijnstillers en Ritalin. Op lijst II staan softdrugs zoals hennepproducten en slaap- en kalmeringsmiddelen. Afhankelijk van of het geneesmiddel op lijst I of II staat, zal wel of niet aan eisen, zoals beschreven in de opiumwet moeten worden voldaan. Klik hier voor de officiële wetstekst van de Opiumwet.

U kunt bij uw huisarts of apotheker navragen of u medicijnen gebruikt die onder de Opiumwet vallen.

Schengenverklaring voor reizen naar een Schengenland


Neemt u medicijnen die onder de Opiumwet vallen mee op reis naar een Schengenland, dan heeft u een Schengenverklaring nodig. Hierin staat dat u de medicijnen meeneemt voor eigen gebruik. Uw arts moet de verklaring ondertekenen en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) moet deze goedkeuren. De Schengenverklaring is 30 dagen geldig. Bij een reis van meer dan 30 dagen moet u 2 Schengenverklaringen invullen waarbij de datums op elkaar aansluiten. Met vragen over de Schengenverklaring en de aanvraag hiervan kunt u de website van het CAK raadplegen. U kunt ook het formulier voor de Schengenverklaring hier downloaden. Houdt u rekening met de behandeltijd van uw aanvraag.

Verklaring voor reizen buiten het Schengengebied


Reist u naar een land buiten het Schengengebied, dan heeft u een Engelstalige medische verklaring nodig welke is opgesteld en ondertekend door uw arts die de medicijnen heeft voorgeschreven. Deze verklaring moet worden gelegaliseerd door het CAK. U moet hiervoor uw artsenverklaring opsturen naar het CAK. Hierna moet de verklaring worden gelegaliseerd door het ministerie van Buitenlandse Zaken. Houdt u rekening met de behandeltijd.
Voor reizen naar sommige landen is ook toestemming van de ambassade of het consulaat nodig. U kunt hiervoor contact opnemen met de ambassade of het consulaat van het land waar u naar toe reist.

Overzicht eisen populaire reisbestemmingen buiten het Schengengebied:

• Turkije werkt met een eigen verklaring die kunt u terugvinden op de website van het CAK

• Curaçao/Aruba
Fax uw gelegaliseerde medische verklaring naar de Inspecteur der Geneesmiddelen op Curaçao/Aruba. Vergeet niet door te geven wanneer u reist.
Fax Curaçao: 00 5999 4669 367
Fax Aruba: 00 2975 8823 66

Geneesmiddelenpaspoort


Bij de apotheek kunnen wij voor u een geneesmiddelenpaspoort of ook wel medicijnenpaspoort genoemd uitdraaien, dit document geeft een totaaloverzicht van de medicijnen die u gebruikt. Het is verstandig om deze bij u te hebben als u medicijnen gebruikt en op reis gaat. Bijvoorbeeld als u in het buitenland nieuwe medicijnen nodig heeft of een arts bezoekt. 
Let op! Het geneesmiddelenpaspoort is geen geldig grensdocument en vervangt een Schengenverklaring niet.

Verpakking van de medicijnen


Het is verstandig om de medicijnen mee te nemen in de originele verpakking van de apotheek. Hierdoor is het duidelijk dat het om een geneesmiddel gaat en het medicijn niet als genotmiddel wordt gebruikt.